poliklinika@lacrima.hr   +385 (0)23 203 510

O CoolSculpting® tretmanu

CoolSculpting® tretman koristi se za smanjenje masnoće za žene i muškarce koji se žele riješiti tvrdokornih nakupina sala na određenim dijelovima tijela. CoolSculpting® je neinvazina medota u kojoj se pomoću kriolipolize zamrzava i eliminira masne stanice na željenim dijelovima tijela.

Nakon što se masne stanice smrznu, one umiru i eliminiraju se kroz prirodne procese u tijelu. Masne stanice nisu otporne na hladnoću stoga CoolSculpting® nekirurški tretman efikasno eliminira 20 do 25 posto stanica u roku od 1 do 3 mjeseca.

Kandidati za CoolSculpting® tretman su sve dobne skupine koje žele smanjiti ili se riješiti potkožnog masnog tkiva u 9 zona: ispod brade i linije čeljusti, bokovima, trbuhu, unutarnjoj i vanskoj strani bedara, području oko grudnjaka, na leđima, ispod stražnjice, koljenima i nadlakticama… CoolSculpting® uređaj ima nekoliko aplikatora koji se koriste ovisno o dijelu tijela i količini masnih stanica kojih se želite riješiti s tijela.

Coolsculpting je najpoznatiji i dokazan tretman za uklanjanje masti putem kriolipolize odobren od strane FDA (Američka Agencija za hranu i lijekove).
Više od 11 milijuna do sada provedenih tretmana u svijetu dokazalo je potpunu sigurnost i neškodljivost ovog postupka.

Ako ste se odlučili za ovaj tretman, najprije morate dogovoriti konzultacije s liječnikom. Tijekom liječničkih konzultacija utvrđuje se jeste li kandidat za CoolSculpting® tretman te se određuje jedno ili više područja od 9 odobrenih za CoolSculpting® metodu koja će se tretirati.

Broj i trajanje CoolSculpting® tretmana odredit će se po stanju i građi tijela te rezultatima koje želite postići. Obavezno, prije zahvata, morate svojeg liječnika upozoriti na bilo kakvo zdravstveno stanje uključujući nedavnu operaciju, kilu i bilo koju poznatu osjetljivost ili alergiju.

Opis tretmana

Priprema za tretman

Nakon konzultacija s liječnikom nije potrebna nikakva posebna priprema prije tretmana. U razgovoru s liječnikom obavit će se sva potrebna dijagnostika za CoolSculpting® tretman smrzavanja masnog tkiva, uzet će se u obzir stanje vašeg tijela te područja koja se moraju tretirati, provest će vas se kroz postupak kriolipolize kako biste bili upućeni u tijek, moguće nuspojave i sigurnost procesa. Prije tretmana obavezno je i provjeriti kako tijelo reagira na hladnoću.

Tijek tretmana

CoolSculpting® uređaj ima nekoliko aplikatora koji se koriste ovisno o dijelu tijela i količini masnih stanica kojih se želite riješiti. Aplikator CoolSculpting® uređaja će se postaviti na tretirano područje kako bi smrznuo masne stanice, na koje je najprije nanesen gel koji služi kao barijera između kože tijela i aplikatora uređaja. Osjetit ćete blagi osjećaj usisavanja dok aplikator prianja uz tijelo, nakon čega slijedi prepoznatljiv učinak hlađenja.

Tijekom postupka možete osjetiti povlačenje, blago štipanje, intenzivnu hladnoću, trnce, peckanje, bol i grčeve na mjestu tretmana. Nakon 5 do 10 minuta tretmana područje tijela se hladi i utrne pa ćete prestati osjećati te potencijalne simptome i za vrijeme trajanja tretmana moći čitati, obavljati pozive ili odgovarati na poruke i mailove.

Nakon odvajanja aplikatora od tijela, liječnik će napraviti kratku masažu na tom području kako bi dodatno razbio tretirane masne stanice i poboljšao smanjenje masnoće te učinkovitost tretmana. Svaki CoolSculpting® tretman je drugačiji, a ovisno o području određuje se trajanje tretmana. 

Što očekivati nakon tretmana

Nakon CoolSculpting® tretmana vidjet ćete smanjenje masnog tkiva od 20 do 25 posto na tretiranom području, a sve više od toga ovisi o osobi i području koje se tretira. Promjene ćete vidjeti već 1 do 3 mjeseca nakon tretmana, a konačni rezultati mogu potrajati 6 mjeseci ili više.

Tretman CoolSculpting® pomaže u uklanjanju tvrdokornih masnih naslaga, no s obzirom na to da nije tretman mršavljenja, moguće je dobiti na težini nakon tretmana ako ne zadržite svoje zdrave navike. Ova vrsta debljanja će se najvjerojatnije ravnomjerno dogoditi u cijelom tijelu, a ne samo u područjima liječenja.

Nakon postupka, tipične nuspojave uključuju privremeno crvenilo, oticanje, “bijeljenje”, modrice, zatezanje, trnce, peckanje, osjetljivost, grčeve, bol, svrbež ili osjetljivost kože i osjećaj punoće u stražnjem dijelu grla nakon tretiranja submentalnog ili submandibularnog područja.

Oporavak

CoolSculpting® tretman je bezbolan i siguran. Nakon postupka, uobičajene nuspojave uključuju privremeno crvenilo, oticanje, “bijeljenje”, modrice, zatezanje, trnce, peckanje, osjetljivost, grčeve, bol, svrbež te osjetljivost kože i osjećaj punoće u stražnjem dijelu grla nakon tretmana submentalnog ili submandibularnog područja. Nuspojave su privremene i uobičajeno nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana.

Oporavka nakon CoolSculpting® tretmana nema te se sa uobičajenim svakodnevnim aktivnostima može nastaviti odmah, a tretman se može odraditi i u vrijeme pauze za ručak. Moguća je pojava rijetkih nuspojava među koje se ubraja paradoksalna hiperplazija (vidljivo povećan volumen tkiva u tretiranom području) koja se može razviti 2 do 5 mjeseca nakon tretmana i zahtijeva kiruršku intervenciju radi korekcije.

Što morate znati prije tretmana

Ne biste se trebali podvrgnuti CoolSculptingu® ako patite od krioglobulinemije, bolesti hladnog aglutinina ili paroksizmalne hladne hemoglobinurije. Recite svom liječniku ako imate bilo koje zdravstveno stanje uključujući nedavnu operaciju ili bilo koju poznatu osjetljivost ili alergiju. CoolSculpting® tretman ne preporučuje se provoditi na području kile (čak i ako je uklonjena) te na ili oko područja dijastaze rektusa (ravnog trbušnog mišića).

Rijetke nuspojave mogu se pojaviti u 1 do 10 od 10 000 tretmana CoolSculpting® (između 0,01% do 0,1%). Jedna od rijetkih nuspojava je vidljivo povećanje volumena tkiva na tretiranom području – paradoksalna hiperplazija, koja se može razviti 2 do 5 mjeseci nakon tretmana i zahtijeva korekciju putem kirurške intervencije.

Rezultati od pacijenta do pacijenta mogu varirati.