poliklinika@lacrima.hr   +385 (0)23 203 510

OCT (optička koherentna tomografija)

OCTOCT je neinvazivna, nekontaktna, dijagnostička metoda laserskog slojevitog snimanja mrežnice, vidnog živca i rožnice.

Ona ima sposobnost otkrivanja problema u oku prije bilo kakvih simptoma prisutnih u pacijenta. Kod OCT-a, vidimo presjek ili 3D sliku mrežnice i otkrivamo rano pojavljivanje različitih stanja i bolesti oka poput makularne degeneracije, glaukoma i dijabetičke retinopatije (tri najpopularnije bolesti za koje se zna da uzrokuju sljepoću ).

OCT omogućuje otkrivanje i drugih bolesti kao što su rupture makule, hipertenzivna retinopatija, pa čak i oštećenja optičkog živca. Korištenje OCT-a omogućuje rano liječenje u bolesnika i dramatično poboljšava uspjeh ovih tretmana, posebno u bolestima kao što su vlažna makularna degeneracija koja napreduje jako brzo i vodi ka gubitku vida.
Indikacije za pretragu su pacijenti koji boluju od glaukoma, dijabetičari, kod naglog gubitka vida na jedno oko, senilna makularna degeneracija, kod pojave bljeskova ili točkica ispred oka, trauma oko.