poliklinika@lacrima.hr   +385 (0)23 203 510

Oftalmološki pregled djeteta

  • Poliklinika Lacrima- posebnu pažnju posvećuje skrbi za zdravlje očiju djece.
  • Dijete nikada nije premalo za očni pregled.
  • Kao prvi korak prevencije, provodimo Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti.

 

oftalmoloski-pregled-djeteta

Svjetska zdravstvena organizacija je 1968. godine definirala kriterije koje određena bolest mora zadovoljiti da bi se uspostavilo opravdano provođenje programa probira u zajednici u medicinskom i ekonomskom smislu.

  • U predškolskoj dobnoj skupini samo dvije bolesti zadovoljavaju navedene kriterije:
  1. slabovidnost
  2. oštećenje sluha.

Probir na slabovidnost je jedan od osnovnih ciljeva Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti.

Cilj ovog programa je smanjiti prevalenciju slabovidnosti na manje od 1 % otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta, kako bi se pravovremeno započelo liječenje i nastupilo izlječenje, čime se poboljšava kvaliteta života pojedinca.

Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka je najpouzdaniji za otkrivanje slabovidnosti s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97 % svih anomalija oka.

Ako se nakon obavljenog preventivnog pregleda kod djeteta postavi sumnja na slabovidnost, dijete će se uputiti na daljnju obradu.

Kada obaviti prvi oftalmološki pregled za dijete?

Najintenzivniji razvoj vida traje prvih nekoliko godina, zato je važno što prije dovesti dijete na pregled. Da bi se što ranije utvrdio poremećaj i omogućio normalan razvoj vida.
U slučaju da je Vašem djetetu potrebna posebna briga i pažnja za oči, naglašavamo da poremećaj razvoja vida kod djece ne završava jednim oftalmološkim  pregledom.   
Tim oftalmologa Poliklinike Lacrima uz svoje višegodišnje iskustvo nudi niz pregleda za djecu.

Edukacija roditelja

Specijalisti Poliklinike Lacrima posebnu pažnju posvećuju edukaciji roditelja, te su Vam uvijek na raspolaganju.

Oftalmološki pregled djeteta obuhvaća:

  • određivanje vidne oštrine na blizinu i daljinu
  • testove za strabizam i stereovid
  • širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije
  • kompletan pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka.

Strabizam kod djece

Strabizam ili bježanje oka poremećaj je položaja oči koje u fiziološkom stanju stoje paralelno i prate pokrete jednako. Kod strabizma oko bježi u stranu (rjeđe oba oka), te je uz to vezana i refrakcijska greška oka. Mozak to oko jednostavno zapostavlja te to oko postaje slabovidno.

Uzroci nastanka

Uzroci pojave strabizma su brojni, često ih je više, a ponekad su i nedovoljno poznati. Najčešće postoje sljedeće nepravilnosti: u građi očne jabučice (dalekovidnost, astigmatizam), u građi ili funkciji mišića koji pokreću oko te u razvoju refleksa u mozgu koji su važni za suradnju oba oka u procesu vida. Strabizam se češće susreće u pojedinim obiteljima pa je određena uloga nasljeđivanja neosporna.

Liječenje strabizma

Za uspješno liječenje je presudno rano otkrivanje pogreške. Prvi korak je prepisivanje točne dioptrijske korekcije, koja je ponekad dovoljna za kompenzaciju strabizma. Također je potrebno pregledati vid oba oka posebno, kako bi bilo moguće pravovremeno otkrivanje slabovidnosti (ambliopije).

Kompletan pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka

PREGLED PREDNJEG SEGMENTA OKA na biomikroskopu sastavni je dio svakoga oftalmološkog pregleda vida. Oftalmološki biomikroskop je uređaj kojim se obasjava oko jakim svjetlom i promatra pod povećanjem. Pomoću biomikroskopa vrši se pregled prednjeg segmenta oka, te pratimo i analiziramo upale i zamućenja rožnice, upale u prednjoj očnoj sobici, reljefnost i struktura šarenice , zamućenje i prozirnost prirodne leće i još brojne druge detalje.

Pregled stražnjeg segmenta oka - pregled fundusa (očne pozadine)

Pregled stražnjeg segmenta oka direktnim oftalmoskopom ili oftalmoskopija uključuje vizualni pregled unutrašnjih očnih struktura pod povećanjem, te također procjenu kvalitete crvenog odraza oka. Oftalmoskopija omogućuje direktno gledanje mrežnice i drugih tkiva na očnoj pozadini. Pregledom fundusa ili očne pozadine analizira se izgled očnog živca, staklovine, stanje cirkulacije oka tj. stanje krvnih žila, te područje žute pjege i periferija mrežnice. Prikaz optičkog diska i krvnih žila mrežnice je glavni cilj tijekom oftalmoskopskog pregleda.

Širenje zjenica i određivanje objektivne dioptrije

Ponekad dioptriju nije dovoljno samo izmjeriti kompjuterskim refraktometrom, već se dioptrija mjeri i širenjem zjenica (skijaskopija) – kapanjem kapi za oči u svako oko, a zatim se mjeri dioptrija bez da na tu dioptriju utječe akomodacija oka.

Skijaskopijom (retinoskopija) je metoda kojom se određuje refrakcijska pogreška oka – astigmatizam, dalekovidnost ili kratkovidnost.